2008.09.16. 07:08 Krisztus rabszolgája

Ne pazarold el a betegséget!

Ne pazarold el a rákbetegséged – John Piper

Egy prosztata műtét előestéjén irom ezt. Hiszek Isten gyógyító erejében – csoda által, és gyógyszerek által. Úgy hiszem, helyes és jó imádkozni mindkét féle gyógyulásért. A rákbetegség nincs elpazarolva amikor Isten kigyógyít belőle. A dicsőség az Övé lesz, és ezért létezik a rákbetegség. Ezért ha nem imádkozol gyógyulásért, elpazarolhatod a rákbetegséged. De Isten terve nem mindenki esetében a gyógyulás. És sok más módja is van annak, hogy elpazarold a rákbetegséged. Imádkozok magamért, és értetek, hogy ne vesztegessük el ezt a fájdalmat.

1. Elvesztegeted a rákbetegséged ha nem hiszed, hogy Isten tervezte neked.
Nem elég azt mondani, hogy Isten csak használja betegségünket, de nem tervezi. Amit Isten megenged, okkal engedi meg. És az ok, az Ő terve. Ha Isten előrelátja, hogy a sejtek átalakulásából rákbetegség lesz, Ő meg tudja állítani, vagy dönthet úgy, hogy nem teszi. Ha nem teszi, annak célja van. Mivel végtelenűl bölcs, helyes a célt tervnek nevezni. A Sátán valóságos, és sok gyönyört és fájdalmat okoz. De nem övé a végső szó. Így mikor Jóbot fekélyekkel veri meg (Jób 2:7), Jób ezt végső soron Istennek tulajdonítja (Jób 2:10) és az ihletett író egyetért: „...Részvéttel vigasztalták azért, hogy olyan sok bajt bocsátott rá az Úr” (Jób 42:11). Ha nem hiszed, hogy betegséged Isten tervezte, elpazarolod azt.
2. Elvesztegeted a rákbetegséged ha azt hiszed, hogy az egy átok, és nem egy ajándék.
"Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak" (Róma 8:1). "Krisztus megváltott minket a törvény átkától, úgy, hogy átokká lett értünk" (Gal. 3:13). "Nem fog a varázslás Jákóbon, sem az igézet Izráelen" (4 Móz 23:23). "Mert nap és pajzs az ÚR, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek" (Zsolt. 84:12).
3. Elvesztegeted a rákbetegséged ha vigasztalást az esélyekben, és nem Istennél keresel.
Isten nem azért tervezte a betegséged, hogy az esélyek racionalista és emberi számolgatásában szerezz tapasztalatot. A világ az esélyekben talál vigaszt. Nem így a keresztyének. Ezek a harci kocsikat (a túlélés esélyének százaléka), amazok a lovakat emlegetik (a gyógykezelés mellékhatásai), mi pedig Istenünknek, az Úrnak a nevét (Zsolt. 20:8). Isten terve világosan kitünik a 2 Kor. 1:9-ből, „Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat." Isten terve a betegséggel (ezer más jó dolog mellett) az, hogy kiüsse a támasztékokat a szívünk alól, hogy egyedül csak Ráhagyatkozzunk.
4. Elvesztegeted a rákbetegséged ha visszautasítod a halál gondolatát.
Mi mindannyian meghalunk, ha Jézus halogatja visszajövetelét. Nem gondolni arra, hogy milyen lesz kilépni ebből az életből és Istennel találkozni, kész bolondság. A Prédikátor 7:2 ezt mondja, „Jobb olyan házba menni, ahol gyászolnak, mint olyanba, ahol mulatnak, hiszen így lesz vége minden embernek. Szívlelje meg ezt, aki él!” Hogy tudod megszívlelni, ha semmi áron nem akarsz rágondolni? A Zsoltárok 90:12 azt mondja, „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” Számlálni napjainkat azt jelenti, hogy arra gondolunk, milyen kevesek azok, és hogy elfogynak. Hogyan jutsz bölcs szívhez, ha nem akarsz ezen gondolkodni? Mekkora pazarlás, ha nem gondolunk a halálra.
5. Elvesztegeted a rákbetegséged ha azt hiszed, „legyőzni” a rákot azt jelenti, életben maradni, inkább mint Krisztust kedvelni.
A Sátán és Isten terve a rákbetegségeddel nem ugyan az. Sátán azt tervezi, hogy lerombolja Krisztus iránti szereteted. Isten azt tervezi, hogy elmélyíti Krisztus iránti szereteted. A betegség nem akkor győz ha meghalsz. Akkor győz ha Krisztus iránti szereteted kudarcot vall. Istennek az a terve, hogy elválasszon a világ emlőjéről, és Krisztus bőségében megvendégeljen. Arra hivatott, hogy segítsen ezt mondani és érezni, „... kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért.” És tudni, hogy ezért, „... az élet Krisztus, és a meghalás nyereség!” (Fil. 3:8; 1:21).
6. Elvesztegeted a rákbetegséged ha túl sok időt töltessz azzal, hogy a rákról olvasol, és nem eleget Istenről.
Nem rosz az, ha tudunk valamit a rákbetegségről. A tudatlanság nem erény. De az egyre több tudás kívánsága, és az Isten megismerése utáni vágynak a hiánya, a hitetlenség tünete. A betegség arra hivatott, hogy ráébresszen Isten valóságosságára. Arra hivatott, hogy érzést és erőt kölcsönözzön a parancsnak, „Ismerjük hát meg, törekedjünk megismerni az Urat” (Hós. 6:3). Arra hivatott, hogy ráébresszen a Dániel 11:32-ben található igazságra, „De azok, akik ragaszkodnak Istenükhöz, bátor tetteket visznek véghez.” Arra hivatott, hogy rendületlen, elpusztíthatatlan tölgyekké tegyen: „... az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz” (Zsolt. 1:2-3). A betegség micsoda pazarlása, ha éjjel nappal a rákról olvasunk, és nem Istenről.
7. Elvesztegeted a rákbetegséged ha magányba vezet, ahelyett, hogy elmélyítené kapcsolataidat nyílvánvaló ragaszkodással.
Amikor Epafroditosz elhozta Pálnak az ajándékokat, amelyeket a Filippi gyülekezet küldött, megbetegedett, és majdnem meghalt. Pál azt mondja a Filippieknek, „... vágyódott mindnyájatok után, és nyugtalankodott, mert meghallottátok, hogy megbetegedett” (Fil. 2:26). Milyen csodálatos válasz! Nem azt mondja, hogy nyugtalankodtak mert megbetegedett, hanem hogy nyugtalankodott mert meghallották, hogy beteg volt. Ilyen szívet kíván Isten teremteni a rák által: egy mélyen erző, emberekről gondoskodó szívet. Ne vesztegesd el a betegséged az által, hogy magadba zárkózol.
8. Elvesztegeted a rákbetegséged ha úgy szomorkodsz, mint azok, akiknek nincs reménységük.
Pál ezt a kijelentést használta azokkal kapcsolatban, akik elveszítették szeretteiket: „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük" (1 Thes. 4:13). A halálban szomorúság van. Még a hívő esetében is, amikor meghal, átmeneti veszteség van – testi veszteség, szeretteink elvesztése ide lent, a szolgálat vesztesége. De a szomorúság különbözik – át van itatva reménységgel. „De bizakodunk, és inkább szeretnénk kiköltözni a testből, és hazaköltözni az Úrhoz” (2 Kor 5:8). Ne vesztegesd el a betegséged azzal, hogy úgy szomorkodsz, mint azok, akiknek nincs reménységük.
9. Elvesztegeted a rákbetegséged ha a bűnt ugyanolyan felületesen kezeled, mint azelőtt.
Megrögzött bűneid ugyanolyan vonzóak most is, mint mielőtt megbetegedtél volna? Ha igen, elpazarolod a betegséged. A betegség azért lett tervezve, hogy elrontsa a bűn iránti étvágyad. Büszkeség, kapzsiság, testi vágyak, gyűlölet, meg nem bocsájtás, türelmetlenség, lustaság, halogatás – ezek mind olyan ellenségek amelyek megtámadására hivatott a betegség. Ne csak arra gondolj, hogy a betegség ellen harcolj. Gondolj arra is, hogy a betegséggel harcolj. Ezek mind gonoszabb ellenfelek mint a rák. Ne vesztegesd el az erőt, amellyel ezeket az ellenségeket eltiporhatod. Az örökkévalóság közelsége hadd tegye a jelen bűneit olyan hiábavalókká amilyenek valójában. "Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszti vagy romlásba viszi?" (Luk. 9:25).
10. Elvesztegeted a rákbetegséged ha nem használod eszközként arra, hogy bizonyságot tegyél Krisztus igazságáról és dicsöségéről.
A keresztyének soha és sehol nincsenek isteni véletlenségből. Okai vannak annak, hogy oda kerülünk ahova kerülünk. Gondoljatok arra, mit mondott Jézus a fájdalmas, előre nem látott körülményekről: „De még ezek előtt kezet emelnek rátok, és üldöznek titeket; átadnak benneteket a zsinagógáknak, és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé vezetnek titeket az én nevemért. De ez alkalom lesz nektek a tanúságtételre” (Luk. 21:12 -13). Így van ez a rákbetegséggel is. Ez egy lehetőség lesz a bizonyságtételre. Krisztus végtelenűl értékes. Íme egy arany lehetőség megmutatni, hogy értékesebb az életnél. Ne pazarold el.
Emlékezzetek, hogy nem vagytok magatokra hagyva. Meg fog érkezni a segítség, amelyre szükségetek van. „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban” (Fil. 4:19).
Írta John Piper. © Desiring God. Website: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org
 

Szólj hozzá!

Címkék: betegseg john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása