2008.10.30. 23:03 Krisztus rabszolgája

Isten dicsősége

2Krónika 5:1-14

Efézus 5:21-6:9
 
A Szentírásban többször megjelennek az “Isten dicsőségére” és “az Ő nevében, vagy nevéért” kifejezések. Mit jelent Isten dicsősége és az Ő neve? Nehéz ezt meghatározni.
Ime egy próba definíció: Az Ő sokoldalú tökéletességének szépsége. A ragyogó és csodálatos gyönyörűsége amely néha láthatóan megnyílvánul. Karakterének végtelenűl tökéletes moralitása.
Az “Ő neve” kifejezés nagyrészt ugyan ezt jelenti. “Az Ő neve” nem csak egy cimzés, hanem Isten karakterének ajánlása is. “Az Ő neve” tükrözi és kifejezi karakterének szépségét.

Akárhogyan is határoznánk meg, az Ő dicsősége és az Ő neve egy végtelen értékű csodálatos realitást jelent. Ha a dicsőség az Istené, akkor azt jelenti, hogy az végtelen és tökéletes is, mint Isten.
Dicsősége az, amiben Isten gyönyörüségét, tetszését leli. Isten nem lelheti gyönyörüségét és tetszését valamiben ami nem tökéletes, vagy véges. Gyönyörüségét leli benne, és dicsőségét keresi.
Konkluzió:
Istent 100%-ban az Ő dicsősége foglalkoztatja.
Isten gyönyörüségét leli az Ő dicsőségében.
Isten mindent az Ő dicsőségére tesz.
Ha Isten nem így tenne, akkor Isten nem lenne tökéletes. Bűnös lenne. Nem még lenne Isten.
 
Isten gyönyörüségét leli fia, Jézus Krisztus dicsőségében
Jézus Krisztus – János 1:1
Krisztusban lakik az istenség egész teljessége testileg – Kolossé 2:9
Az idők kezdete előtt, mikor az Atya Isten a Fiú Istenre tekint, Isten dicsőségének a kisugárzását és lényének képmásat látja benne. Zsidók 1:3
Isten szereti az Ő Fiát, és gyönyörködik benne – Máté 3:17, Ézsaiás 42:1
 
Bibliai bizonyítékok, hogy Isten mindent az Ő dicsőségére tesz
 
-         Az Ő dicsőségére, az Ő nevéért teremtett – 1Mózes 26-27. Az ember, aki Isten képére és hasonlatosságára teremtetett, kellett volna uralkodjon a teremtett világ felett. Az ember, Isten képének hordozója be kellett volna töltse a földet Isten hasonlóságával, azaz dicsőségével. 1Mózes 1:28
-         Az Ő dicsőségére helyreállítja Izráelt – Ézsaiás 48:9-11, Ezékiel 36:22-23, 32
-         Az Ő dicsőségére vált meg – Efézus 1:4-6, 12
-         Az Ő dicsőségére dicsőít meg – 2 Thessz. 1:9-12
 
Az Ő dicsősége végtelen értékű. Ezért a mi vétkünk, a bűnösök vádja, mivel az Ő dicsőségét sértettük meg, végtelen, örök. A bűn az Ő dicsöségével kapcsolatos, ellene vétettünk.
Jézus lemondott a dicsőségről, hogy kiengesztelje a sértést ami az Atya Istent érte. Krisztus halálának célja az volt, hogy az Atya nevét megdicsőítse – János 12:27-28
 
Mit jelent ez számunkra?
-         biztonságot – ha Isten az Ő dicsőségéért van és cselekszik mindent, ebből részesülünk mi is. Mindent tökéletesen végez, az Ő dicsőségére. Azt akarja, hogy meglássuk dicsőségét – János 17:24
-         motivációt – hogy egy szent, neki tetsző életet éljünk, az Ő dicsőségére – Kolossé 3:17, 1Kor. 10:31
 
Adi Bulzan

Szólj hozzá!

Címkék: tanulmany


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása