2008.12.02. 13:21 Krisztus rabszolgája

Gondolatok arról, hogy miért létezik a világon minden

Egyik fontos pontja a kiadásra váró „Látványos bűnök és azok globális célja Krisztus dicsőségében” című könyvnek az, hogy a bűn és Isten ellene irányuló haragja Isten tervének részei voltak, mikor megteremtette a világot. Ez nem jelenti azt, hogy Isten bűnös, vagy hogy helyesli a bűnt.

A fő ok amiért ezt a pontot kiemeljük, az, hogy Isten kegyelmének kinyilatkoztatása Jézus keresztrefeszítésében a legmagasabb helyre magasztaltassék. Ez a világmindenség lényege – Isten kegyelmének felmagasztalása, kegyelme kifejezésének csúcspontjában, Jézus halálában.

Jézus meghalt a bűnökért (1Kor. 15:3). Jézus bűnért történő halála el volt tervezve a világ alapítása óta (Jel. 13:8, Ef. 1:4-6). Így tehát a bűn a terv része volt. Isten kivitelezi ezt a tervet, úgy, hogy közben fenntartja a teljes emberi felelősséget, teljes bűngyülöletet, teljes isteni igazságosságot, és teljes mentő szeretetet mindazok iránt akik Krisztusban bíznak. És mi nem kell tudjuk hogyan teszi mindezt, ahhoz, hogy elhigyjük, és megnyugodjunk Benne, és imádjuk Őt érte.
Ma reggel az Ezsdrás 8 és 9 részeken elmélkedtem. Itt is találtam egy utalást arra az igazságra, hogy az emberi bűn és az isteni harag Isten tervének részei.
Ezsdrás 8:22 így szól, „Istenünk ereje mindazoknak a javára van, akik őt keresik, de hatalma és haragja fordul mindazok ellen, akik őt elhagyják.” Ezt olvasva azt kell kérdezzem: Tudta Isten a teremtés előtt, hogy teremtményei elhagyják majd Őt? Igen, tudta. Megváltásuk terve készen volt a világ teremtése előtt (Ef. 1:3-6).
Ezsdrás 8:22 igaz volt a világ alapítása előtt? Igen, igaz volt. Isten nem vált szentté és igazságossá a teremtés után. Ő öröktől fogva szent és igazságos. „Hatalma és haragja fordul mindazok ellen, akik őt elhagyják” mert ez volt, és mindig ez lesz amit a szent és igazságos Isten tehet.
Így tehát, mivel Isten tudta, hogy teremtményei elhagyják Őt, Ő azt is tudta, hogy hatalma és ereje ellenük fordul. Ezért, ez a terv része volt. Megteremtette a világot tudva azt, hogy a bűn meg fog történni, és Ő úgy fog válaszolni, ahogy az Ezsdrás 8:22 mondja.
Erről a tervről beszél Pál a Róma 9:22-ben, amikor azt mondja, hogy „Isten az Ő haragját megmutatni és hatalmát megismertetni kívánta...” És ha megkérdezed Pált, hogy Isten miért viszi véghez ezt a tervét, a végső válasza a következő versben van: „hogy megláttassa dicsőségének gazdagságát az irgalom eszközein” (Róma 9:23).
Isten tudta, hogy a bűn elleni haragjának és hatalmának kinyilatkoztatása eredményeként, dicsőségének gazdagsága fényesebben ragyog és édesebb lesz az irgalom edényei számára.
„Dicsőségének gazdagsága” az a gazdagság amelyet akkor öröklünk, mikor meglátjuk Őt dicsőségének teljességében (Ef. 1:18) és mikor átformáltatunk általa (Róma 8:30, 2Kor. 3:18, 1Ján. 3:2). Dicsőségének gazdagsága legmagasztosabb és legcsodálatosabb Jézus halálában, amint viseli Isten haragjának és hatalmának ítéletét helyettünk (Róma 8:3, Gal. 3:13).
Másszóval, Istennek az a terve, hogy legyen bűn és harag a világban, végső soron azért volt, hogy előidézze „dicsőséges kegyelmének magasztalását” Krisztus halálában. (Ef. 1:6). Isten bűn feletti szuverenitásának a tétje a világmindenség végső célja, nevezetesen, Isten Fiának felmagasztalása a legnagyobb harag-eltávolító, bűnbocsájtó, igazságosság-érvényesítő kegyelmi tettben, amely valaha létezhetett. Isten dicsőséges kegyelmének magasztalása Krisztus bűnösökért történő halálában a végső célja mindennek. Krisztus a célja mindeneknek. Amikor Pál azt mondja, hogy „minden...reá nézve teremtetett” (Kol. 1:16), az alatt azt érti, hogy az egész világmindenség és a világ minden eseménye Jézus Krisztus dicsőségét szolgálja.
Szívünk elmélkedései hadd vezessenek mind mélyebbre ebben a titokban. És ajkunk szólásai és kezeink munkái szolgáljanak Jézus végtelen érdemének, és halála értékének magasztalására. Hisz ezért létezünk.
 
Írta: John Piper. © Desiring God. Website: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása