2008.12.15. 10:13 Krisztus rabszolgája

Isten nem unalmas

John Piper

 
Nemrégiben az Északnyugati Egyetemen mondtam beszédet, az egész évben tartó századik évfodulójuk  ünneplése keretén belűl. „Isten fennhatósága az elme életében” volt az üzenet címe. Az elme egyik képessége, amelyre öszpontosítottam, a képzelet volt. Ez mindenkinek szól, akinek van esze. Íme az elhangzottak:
A keresztyén elme nagy kötelességeinek egyike a képzelet. Ez nem az egyetlen dolog amit az elme tesz. Az elme megfigyel. Az elme megvizsgál és rendez. Az elme megjegyez. De a képzelet különbözik ettől. Nem azt figyeli és vizsgálja meg ami létezik; elképzeli azt ami nem látható, de ott lehet, és néha megmagyarázza a létezőt (ahogy a legtöbb tudományos felfedezéskor történik). Vagy elképzel egy új lehetőséget a már létező kimondására, amit senki más nem mondott korábban (ahogy ez a kreatív írás, zene és művészet területén történni szokott).
Én azt mondom, hogy a képzelet egy keresztyén kötelesség, és pedig két ok miatt. Az egyik az, hogy nem tudod Jézus arany szabályát alkalmazni nélküle. Ő azt mondta, „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük" (Máté 7:12). Az ő helyükbe kell képzeljük magunkat, és el kell képzeljük, hogy mi mit szeretnénk ha velünk cselekednének. A könyörületes, együttérző, segítőkész szeretet nagyban fűgg a szerető képzelőerejétől. 
A másik ok amiért azt mondom, hogy a képzelet egy keresztyén kötelesség az, hogy amikor valaki egy lélegzetelállító igazságról beszél, vagy ír, vagy énekel, vagy fest, és teszi ezt unalmasan, az valószinüleg vétek. Isten fennhatósága az elme életében nincs megtisztelve amikor Istent és csodálatos világát szemléljük figyelmesen, vizsgáljuk tüzetesen, és leírjuk unalmasan. A képzelet a kulcs ahhoz, hogy elűzzük az unalmat. El kell képzeljünk lehetőségeket, hogy úgy mondjuk ki az igazságot ahogy valóban van. És ez nem unalmas. Isten világa – teljes egészében – csodáktól cseng. A képzelet előhív új szavakat, új képeket, új hasonlatokat, új metafórákat, új illusztrációkat, új összefüggéseket, hogy kimondhassa a régi, pompás igazságot. A képzelet az elmének az a képessége, amelyet Isten azért adott nekünk, hogy az Ő szépségét szépen közöljük.
Lehet, hogy a képzelet az emberi elme legnehezebb feladata. És lehet, hogy a legistenszerűbb. Így kerűlhetünk legközelebb a semmiből való teremtéshez. Amikor szép igazságról beszélünk, szómintákat kell kieszeljünk, esetleg egy verset. Ki kell gondoljunk valamit ami sosem létezett előtte, és nem létezik most egyetlen emberi elmében sem. Egy hasonlatra, vagy metafórára, vagy illusztrációra kell gondoljunk, amelyik nem létezik. A képzelet meg kell erőltesse magát, hogy lássa az elménkben azt, ami nincs ott. Szóösszetételeket és zenét kell alkossunk, ami sosem létezett addig. Mindezt azért tesszük, mert Istenre hasonlítunk, és mert Ő végtelenűl méltó örökúj szavakra és énekekre.
Egy egyetem, vagy gyülekezet, amely elkötelezett amellett, hogy Istené a fennhatóság az elme életében, kifejt majd sok termékeny, és néhány nagy elképzelést. És óh mennyire szüksége van a világnak Istennel átitatott elmékre, amelyek el tudják mondani Isten nagyságos dolgait, és el tudják énekelni Isten nagyságos dolgait, és el tudják játszani Isten nagyságos dolgait úgy, ahogy még sosem mondták, vagy énekelték, vagy játszották eddig.
A képzelet olyan mint egy izom. Megerősödik amikor feszegeted. És igenis kell feszegesd. Általában nem egyedűl veszi rá magát a cselekvésre. Szüksége van az akaratra. A képzelet ragályos is. Amikor olyanok (elők vagy halottak) körűl forgolódsz akik sokat használják, hajlamos vagy, hogy elkapd. Javaslom hát, hogy tölts időt olyan emberekkel (főleg halott költőkkel) akik telve vannak fantáziával, és fáradozz azon, hogy kitalálj új lehetőségeket egy régi igazság kifejezésére. Isten méltó. „Óh énekeljetek az Úrnak új éneket” – vagy új képet, vagy verset, vagy szólásmondást.
 

 

 

 

Írta John Piper. © Desiring God. Website: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org.

Szólj hozzá!

Címkék: john piper ahitat


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása