2009.01.12. 08:14 Krisztus rabszolgája

Oktatás és kapcsolat: Igazság és Szeretet

John Piper

Gondolkozzatok el velem egy pillanatra az oktatásról és kapcsolatokról. Közületek sokakat erősen foglalkoztat az, hogy a oktatás ne mellőzze és ne zárja ki a szeretet kapcsolatokat. Ezek alapvetőek a valódi, maradandó, életformáló tanításban. Ámen.
Ezért a Bibliához fordulok. Az „oktatás” és „kapcsolat” szavak helyett, az „igazság” és „szeretet” szavakat találom. Mit mond hát a Biblia arról, hogyan viszonyúl az igazság és a szeretet egymáshoz? Legalább négy módon lehet erről a viszonyról beszélni.
1. Az igazság célja a szeretet.
„A parancs célja pedig a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és képmutatás nélküli hitből fakadó szeretet” (1Tim. 1:5). Figyelem: nem az utasítás a cél, hanem a szeretet. Az utasítás az eszköz. Alá van rendelve. Az igazság szolgálja a szeretetet. Az oktatás szolgálja a kapcsolatokat, főleg a köztünk és Isten közötti kapcsolatot, de a keresztyén és keresztyén közti, valamint a köztünk és a hitetlenek közti kapcsolatokat is. Minden oktatásunk „célja” a szeretet.
„A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk; mert hű az, aki ígéretet tett. Ügyeljünk arra, hogy egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk, bátorítsuk egymást (Zsid. 10:23-25). Az egymásunkra való ügyelésnek és egymásunk bátorításának az a célja, hogy a szeretetet buzdítsuk. Vegyítjük a „reménység hitvallását” az egymásra való ügyeléssel, és eredményként egymást szeretetre buzdítjuk. A doktrinák igazsága és az igazi emberfigyelés egyesül a szeretetre való törekvésben.
2. A szeretet célja az igazság.
„A szeretet nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal” (1Kor. 13:6). A szeretet örvendezik amikor az igazság hirdettetik. Ezért a szeretet célja az igazság. Fenntartja az igazságot.
„Mert sok gyötrődés és szívbeli szorongás között, sok könnyhullatással írtam nektek, nem azért, hogy megszomorodjatok, hanem hogy megismerjétek azt a szeretetet, amely igen erős énbennem irántatok” (2Kor. 2:4). Íme egy példája annak, hogyan célozza a szeretet az igazságot. Pál telve volt szeretettel, és ez kényszerítette, hogy írjon egy kemény levelet, és szomorúságot okozott neki is és a korintusiaknak is. De az igazságot ki kellett mondani. Így hát a szeretet kimondta. A szeretet személyesen és doktrinárisan szólja az igazságot.
3. A szeretet alakítja az igazság kimondását
„Hanem az igazságot szólva szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Őhozzá, a ki a fej, a Krisztusban” (Ef. 4:15). Szeretetlenűl is lehet szólni az igazságot. Azt a fajta igazságszólást el kellene utasítsuk. De van mód az igazságot szeretetben is kimondani, és azt kellene keressük. Ez nem jelent mindig egy nyájas beszédstílust, különben Jézus szeretetlenséggel lenne vádolható, ahogy egyeseket kezel az Evangéliumokban.
De igenis, a szeretet  felteszi a kérdést, hogy mit a leghasznosabb elmondani, ha mindent figyelembe veszünk. Néha ami egy kemény szó lenne egyik csoport számára, az lehet egy szükséges szeretetteljes cselekedet a másik csoport számára, és nem árt a célzott csoportnak. De általában, a szeretet alakítja az igazságot türelmes és szelíd szavakba és módokba (2Tim. 2:24-25).
4. Az igazság alakítja a szeretet kimutatását.
„Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük Istent, és megtartjuk az ő parancsolatait. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek” (1Ján. 5:2-3). Nem mindig nyilvánvaló, hogy melyik cselekedetek történnek szeretetben. Tehát János azt mondja, egyes igazságok segíteni fognak megtudni, hogy szeretetben cselekszünk-e.
Szeretetünk igazságmérőjének egyike az, ha megtartjuk Isten parancsolatait az emberek iránt. Másszóval, a szeretet nem választható el Isten akaratának igazságától. Az igazság formálja azt, hogy hogyan mutassunk szeretetet.
Imádkozzunk, hogy Isten adja, hogy az Ő szeretete és igazsága bővölködjön és vegyűljön bennünk ily módokon, az Ő igazságteljes szeretete, és szeretetteljes igazsága dicsőségére.
 

Írta John Piper. © Desiring God. Website:
www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org.
 

Szólj hozzá!

Címkék: john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása