2009.05.26. 09:06 Krisztus rabszolgája

Mikortól kezdve van Isten 100%-an értünk? (John Piper)

Fel tettem közönség előtt a kérdést, hogy „mikortól kezdve van Isten 100%-an értünk?” És adtam egy olyan választ, mely joggal gondolkodtatja el a megfontolt, biblikus embereket. Így tehát ez a cikk egy próbálkozás, hogy válaszoljak kérdéseikre.
A „Desiring God/Istent kivánni” szeptember 30-i nemzeti konferencián elhangzott beszédemben, íly módon válaszoltam a kérdésre:
A Biblia azt tanítja, hogy Isten a megigazulás pillanatától fogva van visszavonhatatlanúl 100%-an értünk, azaz, attól a pillanattól fogva, hogy Krisztust gyönyörűséges Megváltóként látjuk, és elismerjük Őt helyettesítő büntetésként, és helyettesítő tökéletességként. Isten teljes haragja, a teljes kárhoztatás melyet mi érdemeltünk, Krisztuson töltetett ki. Isten minden követelése, ami a tökéletes igazságot illeti, Krisztusban töltetett be. Mihelyt, kegyelem által, ezt a kincset meglátjuk és íly módon fogadjuk, az Ő halála számít halálunknak, az Ő kárhoztatása számít kárhoztatásunknak, az Ő igazsága számit igazságunkak, és Isten 100%-an értünk van, visszavonhatatlanúl örökre pártunkra áll abban a pillanatban.
Ez a következő kérdést hagyja megválaszolatlanúl: „Nem azt tanítja a Biblia, hogy Isten örök időktől fogva kinyílvánította irántunk jóakaratát a kiválasztásban?” Másszóval a megfontolt emberek ezt kérdezik: „Isten csak akkor van 100%-an értünk amikor hiszünk és egységben vagyunk Krisztussal, és megigazultunk? Nem volt 100%-an értünk már a kiválasztáskor, a világ megalapozása előtt?” Példáúl Pál azt mondja az Efézus 1:4-5-ben, hogy „Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte. Szeretetben előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint.”
Hát akkor nem örök időktől fogva van Isten 100%-an a választottakért? A válasz a „100%” értelmétől függ. A „100%” kifejezéssel meg szeretnék védeni egy bibliai igazságot, amely több igei szakaszban is megtalálható. Például Efézus 2:3-ban Pál azt mondja, hogy a Keresztyének „harag fiai” voltak mielőtt életre keltettek Jézus Krisztusban. „Egykor mi is mindnyájan közöttük éltünk testünk kívánságaival, követtük a test és az érzékek hajlamait, és a harag fiai voltunk emberi természetünk szerint, éppenúgy, mint a többiek.”
Tehát Pál azt mondja, hogy az újjászületés előtt Isten haragja volt rajtunk. A választottak harag alatt voltak. Ez megváltozott amikor Isten életre keltett minket Jézus Krisztusban, és felébresztett, hogy lássuk Jézus igazságát és szépségét, és úgy fogadtuk őt mint aki meghalt helyettünk, és mint akinek az igazsága magunkénak számíttatik Jézussal való egyesülésünknek köszönhetően.
Mielőtt ez megtörtént volna velünk, Isten haragja alatt voltunk. Aztán, mivel hittünk Krisztusban és eggyé lettünk vele, Isten teljes haragja eltávolíttatott, és attól kezdve ő 100%-an értünk van.
Hasonlóan a Róma 8:1-ben is, ott van a kulcsfontosságú „most már” kifejezés. „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak.” A „most már” azt feltételezi, hogy valamikor kárhoztatás szólt ellenünk, de most már nem szól. Egy valóságos változás történt Isten felénk irányuló hajlamában amikor újjászülettünk és hittünk és egyesűltünk Krisztussal és megigazíttattunk.
Figyeljük meg a „Krisztus Jézusban” kifejezést a Róma 8:1 végén. Ezért változik meg Isten hajlama irántunk amikor hiszünk Krisztusban.  Mikor hiszünk Krisztusban, eggyé válunk vele, azaz Krisztusban vagyunk. Ez azt jelenti, hogy az ő halála a mi halálunknak számít, és igazsága a mi igazságunknak. Ezért most már nincs kárhoztatásunk, habár ennekelőtte volt. Mielőtt Krisztus hordozta a törvény átkát és mi egyesűltünk volna vele hit által, mi voltunk a törvény átka alatt. „Krisztus megváltott minket a törvény átkától, úgy, hogy átokká lett értünk.” Galata 3:13
Mikor Pál úgy beszél hogy Isten „értünk van,” a szövegkörnyezetben arról szól amit Krisztus érettünk véghez vitt a történelemben. Például a Róma 8:31-32-ben azt mondja, „Mit is fűzhetünk még ezekhez? Ha Isten értünk, ki tehet ellenünk? Aki saját Fiát nem kímélte, hanem érettünk, mindnyájunkért odaadta, hogyan ne adna kegyelemből vele együtt mindent minekünk?” Fiának nemkimélése az a tett amely biztosítja, hogy Isten örökre 100%-an értünk van.
Tehát, értünk volt Isten 100%-an örök időktől fogva mivel kiválasztattunk? Egy értelemben igen. 100%-an biztos volt, hogy ő hitre fog juttatni és meg fog menteni minket. De amikor azt kérdezem, „Mikortól kezdve van Isten 100%-an értünk?”, többet értek alatta mint azt, hogy „Mikortól vált 100%-an bizonyossá, hogy Isten meg fog menteni minket?” Azt értem alatta, hogy „Mikortól van az, hogy Isten értünk és csakis értünk van?” Vagyis mikortól van az, hogy Isten egyetlen hajlama felénk az irgalmasság. Vagy: „Mikortól lett Isten annyira értünk, hogy nincs már semmi harag, vagy átok, vagy kárhoztatás irántunk, hanem csak irgalom?”
A válasz, még mindig azt mondom, az, hogy akkor amikor, kegyelem által, megláttuk Krisztust mint egy páratlanúl értékes Szabadítót, és úgy fogadtuk mint a mi helyettesítő áldozatunkat és helyettesítő igazságunkat. Más szóval, megigazulásunk pillanatában.
Mindez azt is jelenti, hogy minden munkánk, minden kitartásunk, folytonos hitünk és engedelmességünk nem okozzák, hogy Isten 100%-an értünk legyen, hanem ezek annak az eredménye, hogy ő 100%-an értünk van.
Pál úgy érvel a Róma 8:32-ben, hogy mivel Isten az ő Fiát adta, hogy meghaljon értünk, ezért nekünk fog adni mindent vele együtt. Vagyis Istennek gondja lesz arra, hogy mi végig kitartsunk nem csak azért mert választottak vagyunk, hanem mert Krisztus meghalt értünk, és mi Krisztusban vagyunk.
Ez az érvelés látható az 1Korinthus 1:8-9-ben is: „[Isten] meg is erősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján. Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” Az elhívás van említve annak alapjaként, hogy Isten hűségesen megtart mindvégig.
Ezért hát örvendezzetek abban az igazságban, hogy Isten meg fog tartani. Végig segíteni fog, mert Krisztusban 100%-an értetek van. És ezért nem a kitartásotok teszi, hogy Isten 100%-an értetek legyen. Ez az eredménye annak, hogy ő már 100%-an értetek van.
Őrülve az evangéliumnak veletek,
John pásztor
Írta John Piper. © Desiring God. Website:

Szólj hozzá!

Címkék: john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása