2009.09.25. 18:54 Krisztus rabszolgája

Az Isten akit mi imádunk

 (John Newton levelei)

„Tudom én, hogy milyen nagy az ÚR, nagyobb a mi Urunk minden istennél. Amit csak akar az ÚR, megteszi az égen és a földön és a mélységes tengerekben.” Zsoltár 135:5-6

Isten kormányoz mindent! És még ha a másodlagos okok fátyla el is rejti Őt a közönséges szem elől, annyira hogy csak az eszközöket, a szerszámokat és az eshetőségeket képes felfogni, amelyekkel Ő működik, és ezért azt gondolja, hogy Ő nem tesz semmit; mégis, a valóságban, Ő mindent saját tanácsvégzésének és jótetszésének megfelelően végez, az egek haderői és a föld lakosai között is.

Ki tudja felsorolni az összes lényt és eseményt, amelyek szüntelenül szeme előtt vannak, amelyeket bölcsessége igazgat, amelyek akaratától függnek, és amelyeket hatalma irányít. Ha az egekre gondolunk, ujjai munkájára, a holdra és csillagokra, amelyeket elrendelt; ha csillagászok támogatását kérjük, hogy segítsenek egy elképzelést alkotni a számokról, a távolságokról, a terjedelmekről, és az égi testek mozgásáról, minél többet kutatunk, annál inkább meg bizonyosodunk, hogy ezek csupán egy parányi része az Ő útjainak! Ő mindegyiket nevén szóllítja, erejével fenntartja, és ha az Ő folytonos energiája nem tartaná fenn őket, zűrzavarba rohannának, vagy a semmiségbe süllyednének! Mindezek az Ő erejétől függnek, és az Ő parancsának engednek.Hogy közelebb hozzuk a dolgokat mihozzánk, és hogy beszéljünk arról, ami jobban illik a mi gyér felfogásunkhoz, még így is elveszünk a csodálatban. Ami az emberiséget illeti, Ő kormányoz ellenőrizetlen uralommal minden királyság, család és egyén felett. Ez az áldott és egyedüli Uralkodó előtt, a föld minden nemzete nem más mint porszem a mérlegserpenyőn, vagy mint vízcsepp a vödörben, és gondolhatnánk azt (ha az Ő munkáinak roppant terjedelméhez hasonlítjuk), hogy alig méltó az Ő figyelmére! Mégis Ő itt is felügyel, áthat, gondoskodik, oltalmaz és uralkodik! Minden változás, minden siker és minden csalódás, minden ami emlékezetes a történelem krónikáiban, a birodalmak emelkedése és bukása, az emberi élet minden fordulata, az Ő tervének megfelelően megy végbe. Az Ő teremtményei Őbenne élnek, mozognak és vannak. Tőle származik eledelük és fennmaradásuk. Mindeneknek a szemei Rajta csüngnek, amit Ő ad azt ők összeszedik, és nem szedhetnek többet! És az Ő szavára a porba hullanak! Nincs egyetlen féreg, amely a földön csúszik, vagy virág mely a vadon ösvényein nő, vagy kagyló a tengerparton, mely ne hordozná bölcsessége, ereje és jósága bélyegét! Ő fenntart embert és állatot, viseli a fiatal oroszlánt az erdőben, táplálja a levegő madarait, amelyeknek nincs sem raktárjuk sem csűrjük, és felékesíti a rovarokat és a rét virágait olyan szépséggel és eleganciával, amely meghalad mindent ami a királyok udvaraiban található! Minden Őt szolgálja, és az Ő kezében olyanok mint az agyag a fazekas kezében. Hatalmasak és csodálatosak a Te munkáid, Mindeható Úr Isten! Igazságosak és igazak a Te utaid, óh szentek Királya! Ez az az Isten, akit mi imádunk! Ő az aki felszóllít, hogy támaszkodjunk mindenható karjára, és igéri, hogy vezet minket tévedhetetlen szemével!

Szólj hozzá!

Címkék: john newton


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása