2009.01.02. 19:43 Krisztus rabszolgája

Hegyeket mozgató hit

Márk 11:23 - Bizony, mondom néktek, hogy aki azt mondja ennek a hegynek: Emelkedjél fel, és vesd magadat a tengerbe! - és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, az megtörténik -, annak meg is adatik az.

 
A hit fogalmát szeretném jobban megérteni, ezért körbe vadászom a “hit” szót egy számítógépes Bibliában. A fenti igeversből a “nem kételkedik szívében” kifejezés ragadta meg a figyelmemet.
A kételkedés vagy a hit hiánya hiusítja meg a várt eredményt. Hogy jut el az ember oda, hogy ne kételkedjen? Létezik erős hit, és gyenge hit? Létezik olyan erős hit, hogy Isten köteles válaszolni a kérésre, akár az Ő akarata vagy terve ellenére is? Mikor nem fog valaki kételkedni affelől, hogy imájára egy hegy bele fog ugrani a tengerbe? Ki erősíti a hitet? Egyáltalán, honnan van a hit?
A Biblia azt tanítja, hogy a hit Isten ajándéka.
Hóseás 2:22 - Eljegyezlek magamnak a hit ajándékával, és megismered az Urat.
Efézus 2:8 - Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Filippi 1:29 - Mert nektek nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyetek benne, hanem az is, hogy szenvedjetek érte,
2Péter 1:1 - Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, mindazoknak, akik velünk együtt ugyanabban a drága hitben részesültek Istenünk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus igazsága által.
Hitünket nem magunk koholjuk, és nem magunk erősítjük. Próbálgatni szoktuk ugyan; egyesek (Adrian Plass) csak gémkapcsot akarnak ugráltatni, mások a buszmentedrendet, vagy az időjárást próbálják manipulálni.
Mivel a hitet Isten adja, ezért mer Jézus ilyet kijelenteni, hogy próbálkozhatunk a hegyekkel is. Nem tart attól, hogy megjelennek különbőző csodatevők, akik majd átrendezik az egész világ domborzatát. A valódi hit Isten ajándéka, és Isten tervére és akaratára tökéletesen ráhangolódik. A hit és az ima nem arra adatott, hogy Isten szándékát módosítsa, vagy Őt akarata ellen cselekedni kötelezze.
Amikor Isten teremt egy körűlményt, és az emberben kimunkálja a késztetést az imára, és ajándékozza a helyzethez szükséges hitet, az ember szívében nem lesz kételkedés, és a hegy már elindult a tenger felé mielőtt a szó elhagyta volna az ember ajkát. Mert az volt Isten akarata.
Ézsaiás 65:25 - Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom.
Máté 6:8 - Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle."
Dicsekedhet-e tehát valaki “erős” hittel? Egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. “Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, hogy amint meg van írva: "Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék." (1Kor. 1:30-31)

Szólj hozzá!

Címkék: hit ahitat


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása