2009.01.12. 08:06 Krisztus rabszolgája

Mikor a Bibliától eldobod az agyad

irta: John Piper

A Biblia arra tanít, hogy készűljünk fel agyrázkódásokra, mikor Istenről gondolkodunk. Arra tanít, hogy a megszokott felfogásaink megváltozhatnak. Például azt mondja, “Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai! (Róma 11:33). Vagy újból, “Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál” (Ézs. 55:9).
Az egyik ok (nem az egyetlen) amiért egyesek elutasítják a feltétel nélküli kiválasztás biblikus tanítását az, hogy úgy érzik és számukra úgy tünik, hogy nincs összhangban más Bibliai tanításokkal – mint például Isten könyörülete az emberek iránt, vagy az emberek erkölcsi felelőssége Isten előtt. Sokaknak úgy tünik Isten nem választhat feltétel nélkül egyeseket az üdvösségre, míg másokat nem, és mégis könyörületes legyen azok iránt akiket nem választott, és felelősnek tartsa őket bűneikért.
Sokaknak úgy tünik, Isten nem választhat feltétel nélkűl, hogy egyeseket üdvözítsén és másokat nem, és utána mégis sajnálja azokat akiket nem választott és felelősnek tartsa őket bűneikért.
Az a probléma itt, hogy a mi ösztönünk vagy előérzetünk arról, hogy Isten előtt mi helyes és lehetséges, nem felel meg a Szentírásnak. És a veszély az, hogy a Szentírást alakítjuk, hogy megfeleljen az érzéseinknek.
A Szentírás azt tanítja, hogy Isten kiválasztja, hogy ki üdvözűl, mielőtt megszületnénk, vagy mielőtt valami jót vagy rosszat tettünk volna. (Róma 9:10-12). “Ezért tehát nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” (Róma 9:16). A Szentírás azt is tanítja, hogy felelősek vagyunk engedelmeskedni a hitben (Róma 16:26), és meg leszünk ítélve ha engedetlenek vagyunk. “Azoknak pedig, a kik versengõk és a kik nem engednek az igazságnak, hanem engednek a hamisságnak, megfizet búsulással és haraggal” (Róma 2:8). Ki vagyunk választva (vagy nem vagyunk kiválasztva) feltétel nélkűl az üdvösségre. És felelősek vagyunk a hitünkért (vagy a hitetlenségünkért).
Nem teljesen értem, hogyan teszi Isten bizonyossá a választottak hitét és a nem választottak hitetlenségét. Ha mélyebre szeretne valaki menni ebben a kérdésben, javaslom Jonathan Edwards Az akarat szabadsága című könyvét. Nehezen olvasható, de többet lehet növekedni az erőfeszítésből, mint elképzelhetnénk.
Annak érdekében, hogy segítsek, hogy hozzászokj egyűttélni az ilyen vélt feszűltségekkel (feltétel nélküli kiválasztás és az ember felelőssége), fontolj meg két ehhez hasonlót Krisztus példájából.
Először, látjuk Jézust sírni Jeruzsálem felett mert a királyság titkai “el lettek rejtve szemei elől.” Másfelől Jézustól azt halljuk, hogy Isten “rejtette el ezeket a dolgokat.”
Lukács 19:41-42. “Amikor közelebb ért, és meglátta a várost, megsiratta, és így szólt: ‘Bár felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! De most már el van rejtve a szemeid elől.’”
Lukács 10:21. “Abban az órában így ujjongott Jézus a Szentlélek által: ‘Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura azért, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek. Igen, Atyám, így láttad jónak.’”
Másodszor, látjuk Jézust amint megszánja a betegeket, látszólag hitüktől függetlenűl. Másfelől tudjuk a Biblia más részeiben található példázatokból és tanításokból, hogy Isten végérvényesen és döntően ellenőrzése alatt tartja a betegséget. Tehát Jézust szánakozni látjuk olyan embereken, akiknek a betegségét Isten bölcsessége rendelte (legalábbis egy időre).
Máté 14:14. Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, és meggyógyította betegeiket.
2Móz 4:11. De az Úr ezt mondta neki: Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az Úr?!
1Sám 2:6. Az Úr megöl, és megelevenít, sírba visz, és felhoz onnét.
Következtetések:
1)       Ne semmisíts meg egy Bibliai igazságot csak azért mert úgy tünik nincs összhangban egy másikkal.
2)       Ne vezess le érzelmi vagy magatartásbeli következtetéseket Isten szuverenitásából, amelyek ellentmondanak a hitnek, könyörületnek, felelősségnek, imádkozásnak, evangelizálásnak, vagy a kemény munkának. Ellenkezőleg, vedd figyelembe a Kolossé 3:12-t és engedd, hogy a kimondhatatlanúl boldog állapotod mint “választott, szent és szeretett” teremjen “könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet”.
 
 
Írta John Piper. © Desiring God. Website: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org
 

Szólj hozzá!

Címkék: john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása