2009.06.15. 20:36 Krisztus rabszolgája

Reszketve vígadjatok -Elmélkedés a Zsoltár 2:11-12-ről

"Félelemmel szolgáljátok az Urat, reszketve vígadjatok! Csókoljátok a fiút, hogy meg ne haragudjék, és el ne pusztuljatok az úton. Mert hamar föllángol haragja, de mind boldog, aki hozzá menekül!"

 
Félelemmel szolgáljátok az Urat...
Ez a parancs nem érvényteleníti a Zsoltár 100:2-t: „Szolgáljatok az ÚRnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé!” Szolgálni az Urat félelemmel és szolgálni az Urat örömmel nem mondanak ellent egymásnak. A következő kifejezés ezt világossá teszi („reszketve vigadjatok”). Létezik valódi félelem és valódi öröm. Azért létezik valódi félelem mert van valós veszély. A mi Istenünk emésztő tűz (Zsid. 12:29). Igen, a választottak biztonságban vannak Krisztusban. De vizsgáld meg magad, azt mondja Pál. „Önmagatokat vizsgáljátok meg, vajon a hitben vagytok-e; önmagatokat tegyétek próbára. Vagy nem ismeritek fel önmagatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor nem álltátok ki a próbát.” (2Kor. 13:5) „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” (1Kor. 10:12) A Krisztusba vetett bizalom nem gondatlan. A mi biztonságunk Isten naponkénti megtartásában gyökerezik, nem a mi múltbeli döntéseinken. „van hatalma bűn nélkül megőrizni titeket, s a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelekor szeplőtelenül és boldog örömmel az ő dicsőségének színe elé állítani.” (Júd. 24) Részben úgy tart meg, hogy felrázza éberségünket, hogy naponta Krisztusban nyugodjunk és nem magunkban.
...reszketve vígadjatok
A félelem két ok miatt nem rabolja el örömünket. Az első az, hogy Krisztushoz hajt, ahol biztonság van. A másik az, hogy még akkor is amikor odaérünk, a félelemnek az a része, melytől Krisztus megkönnyebbít, az a reménységromboló rész. De meghagy egy másik részt – azt a részt amelyet örökkre érezni akarunk. Létezik egy fajta tisztelet, vagy csodálat, vagy remegés a kiválóság láttán, amelyet érezni akarunk mindaddig, amíg biztosak vagyunk abban, hogy nem fog elpusztítani minket. Ez a remegés nem vetekedik az örömmel; az öröm része. Az emberek illyesztő filmeket néznek azért mert tudják, hogy a szörnyeteg nem juthat be a moziba. Akarnak rémüldözni mindaddig, amíg biztonságban vannak. Valami ok miatt ez jó érzés. Ez egy viszhangja annak az igazságnak, hogy Istennek lettek készítve. Van valami mélységesen kielégítő abban, ha „félhetünk” anélkül, hogy bántódásunk eshetne. Az a legjobb, ha a remegés a szentség nagyságából származik.
Csókoljátok a fiút, hogy meg ne haragudjék, és el ne pusztuljatok az úton...
Isten féltékeny az Ő Fiáért. „Ne imádj más istent, mert féltékenynek nevezik az Urat, féltékeny Isten ő!” (2Móz. 34:14). Haragja felgerjed amikor a Neki kijelölt szeretet másnak van adva. Persze létezik Júdás csók is. Nem erre gondol itt. Az itt említett csók az imádat és meghódolás csókja – talán egy láb csók, amint meghajlunk előtte. Istennel nem lehet játszani. Ha valaki mást jobban szeretünk, el fogunk veszni. Ő lesz a legnagyobb kincsünk, vagy Ő lesz a legnagyobb ellenségünk. A legbiztonságosabb hely a világegyetemben a mi Istenünk és Megváltónk, Jézus Krisztus lábainál van. Ha úgy választunk, hogy elfordulunk tőle egy másik kincs felé, az Ő haragja ellenünk lesz.
...mert hamar föllángol haragja
A „hamar” szó lehet, hogy nem a legjobb itt. A szó jelenthet „hamar”-t abban az értelemben, hogy „hirtelen.” Ismételten a Bibliában Istenről az hangzik el, hogy „irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú.” (2Móz. 34:6) Nem „hamar haragvó” hanem „késedelmes a haragra.” Ezért hajlok azt gondolni, hogy a Zsoltár 2:12 azt jelenti „Haragja hirtelen föllángolhat.” Másszóval ne tréfálkozz vele az Ő türelmében, mert hirtelen elfogyhat, és utolér haragja. Ha továbbra is a teremtményt csókolod és nem az Ő Fiát, hirtelen egy kígyónak a méregfogait fogod az ajkadban találni. Ne számíts Isten türelmére.
...mind boldog, aki hozzá menekül
Az egyetlen biztos menedék Isten haragja elől Istenben található. Az Ő gondoskodásán kívül mindenhol veszélyben vagy. Ő az egyetlen rejtekhely saját haragja elől. Ha rémísztőnek látod Őt és megpróbálsz elmenekülni és elrejtőzni, nem fogsz találni egyetlen helyet sem, hogy elrejtőzz. Nem létezik egy sem. Isten törődésén kívül csak harag van. De van egy menedék Isten haragja elől, nevezetesen Isten. A legbiztonságosabb hely Isten haragja elől – az egyetlen biztonságos hely – Isten. Jöjj Istenhez. Menekülj Istenhez. Rejtőzz el szárnyai árnyékában. Itt élhetünk és szolgálhatunk víg reszketéssel. Egyszerre félelmetes és csodálatos. Olyan mint egy hurikán közepe – körülötte terror mindenhol – és benne teljes szépség és nyugalom. Itt édes közösség található. Itt van békés, szeretetteljes bensőséges kapcsolat. Itt úgy beszélünk vele mint egy baráttal. Itt Ő szolgálja ki legmélyebb szükségeinket. Hívlak, hogy jöjjetek.
 
Írta John Piper. © Desiring God. Weboldal: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org.

Szólj hozzá!

Címkék: john piper


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása