2008.10.01. 08:49 Krisztus rabszolgája

Mit jelent a ’gonosz szem’ a Máté 6:23-ban?

Egy vers a Máté Evangéliumában elég nehezen érthető. Úgy tűnik, hogy kilóg a Hegyi Beszédből, mivel látszólag alig kapcsolódik az előtte és az utána lévő szöveghez: "A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség!" (Máté 6:22-23).

Előtte: a jól ismert mondás arról, hogy ne gyűjtsünk kincseket a földön: "Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is" (Máté 6:19-21).

Utána: a hasonlóan jól ismert mondás, arról, hogy nem lehet Istennek és a mammonnak is szolgálni: "Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak" (Máté 6:24).

Tehát, a Máté 6:22-23 előtti és utáni mondások a kincsekkel és a pénzzel foglalkoznak. Tulajdonképpen az előbbi nagyon jól belefolyna az utóbbiba ha egyszerűen kihagynánk a közbeeső 22-23-ik verseket. A lényeg az lenne: „Gyűjtsetek kincseket a mennyben, és nem pénzt a földön... mert nem szolgálhattok két úrnak, Istennek és a mammonnak.” Miért köti tehát Jézus össze ezt a két mondást a mammonról és Istenről, a jó és a gonosz szemről szóló mondással?

A kulcs a Máté 20:15-ben található. Jézus mondott egy példázatot a szőlőmunkásokról. Egyesek közülük beleegyeztek, hogy reggel 6-tól este 6-ig dolgoznak egy dénárért. Egyeseket a gazda reggel 9-kor fogadott meg. Másokat délben. Végűl egyeseket délután 5-kor. Mikor a napnak vége lett délután 6-kor, minden munkásnak egyformán fizetett – egy dénárt. Másszóval pazarlóan nagylelkű volt azokkal akik egy órát dolgoztak, és a megállapodás szerinti összeget fizette azoknak akik tizenkét órát dolgoztak.

Azok akik egész nap dolgoztak „zúgolódni kezdtek a gazda ellen” (Máté 20:11). Dühösek voltak, mert azok akik olyan keveset dolgoztak mégis olyan sok fizetést kaptak. Ekkor a gazda mondott egy mondatot a „gonosz szem”-ről, amelyik pontosan olyan mint ami a Máté 6:23-ban van. Ezt mondta, „Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok? (Máté 20:15). A „gonosz szem” itt párhuzamos a „gonosz szem”-mel a Máté 6:23-ból.

Mit jelent a gonosz szem a Máté 20:15-ben? Egy olyan szemet jelent, amelyik nem látja a kegyelem szépségét. Nem látja a nagylelkűség ragyogását. Nem látja értékes kincsnek a váratlan áldásokat mások életében. Egy olyan szem amely vak az iránt ami igazán szép és ragyogó és értékes és Isteni. Ez egy világi szem. A pénzt és az anyagi jutalmat kivánatosabbnak látja mint az ingyenes, kegyes, Isteni nagylelkűség kinyilatkozását.

Pontosan ezt jelenti a gonosz szem a Hegyi Beszédben. És ez a jelentés pontos illeszkedést biztosít a 22-23-ik verseknek az igazi kincs (19-21 versek) és az Isten és a mammon közti választás szükségességéről (24 vers) szóló mondások közé.

Tehát a gondolat valahogy így folyna: Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hanem gyűjtsetek kincseket a mennyben. Mutassátok meg, hogy szívetek Krisztusra, Isten számotokra nyújtott értékére öszpontosúl. Vigyázzatok, hogy a szemetek jó, nem pedig rossz legyen. Azaz, vigyázzatok, hogy a mennyei kincseket végtelenűl értékesebbeknek lássátok mint a földi anyagi vagyont. Mikor szemetek így látja a dolgokat, telve vagytok világossággal. És ha nem így láttok, még az a világosság is amit azt hiszitek, hogy láttok (eme világ csillogása és villogása és látszata és tartalma), az mind sötétség. Alva-járjátok ezt az életet. Rabszolgákként a pénzt szolgáljátok anélkül, hogy tudnátok róla, mert álomba ringatott. Sokkal jobb ha az igazsák befolyásol – Isten végtelen értéke.

Tehát ha érzelmileg jobban vonzanak az anyagi dolgok mint Krisztus, imádkozz, hogy Isten adjon neked jó szemet és ébresszen fel a ‚gonosz szem’ vakságából.

Írta John Piper. © Desiring God. Weboldal: www.desiringGod.org. Email: mail@desiringGod.org.

 

 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása